Over Welgelegen

spoor3

Je vindt Cafe Welgelegen aan de Stationsweg in Broek op Langedijk. Het cafe is al meer dan 100 jaar gevestigd op deze plek. Vroeger deed het gebouw dienst als restauratie voor de lokale spoorlijn, wat aan de huidige ‘boogzaal’ nog goed te zien is. Deze lijn liep naar Alkmaar en werd gebruikt om de groente, waar Langedijk om bekend staat, te vervoeren naar het distributiecentrum.

2

Ook werd de trein ingezet als personenvervoer. Hiermee kon de reis naar Alkmaar worden ondernomen. Deze lijn startte in 1907 en werd, na het inzetten van busvervoer, weer stopgezet in 1926. Cafe Welgelegen was ook aan het water gelegen; hierdoor was het voor de tuinders mogelijk om de goederen bij de trein aan te leveren. Natuurlijk was er dan een prettige bijkomstigheid om wat te drinken in Welgelegen.

haringkarDoor de jaren heen blijft Welgelegen een horeca-gelegenheid. Niet alleen als cafe, maar ook nog als hotel en eetgelegheid (zo was er recentelijk nog restaurant ‘Akkers’ gevestigd).

Nu, met Aad en Minnie aan het roer, is het uitgegroeid tot een gezellig cafe, met diverse mogelijkheden voor het geven van o.a. feesten en andere samenkomsten. Samen met vaak een eigenzinnige en gevarieerde muziekkeuze heeft het cafe de afgelopen jaren zijn glans weer terug.

Zoals gezegd: wanneer je op zoek bent naar gezelligheid, dan bezoek je Welgelegen. En maak bijvoorbeeld gebruik van het professionele biljart.